Pokiaľ máte čas čítať tento článok, tak je to pravdepodobne tým, že ste na home office alebo ste bohužiaľ „iba “ home a titulok článku vám pripomína Harryho Pottera. Tak či onak, trh sa mení a online marketing zažíva niečo, čo doteraz v takomto období nezažil – určitý boom, ale iba v špecifických segmentoch. Pokiaľ patríte k tým podnikateľom, ktorí dočasne zmenili predmet podnikania na rúška, štíty na tvár a na prepážky k pokladniam, majte na pamäti, že dvaja najväčší online giganti vám budú klásť pod nohy polená.

Tá, ktorú netreba menovať v Google Ads

Google začal cenzúrovať tú, ktorú netreba menovať v reklamách. Toto rozhodnutie má však svoje opodstatnenie – veľa podnikateľských subjektov sa rozhodlo s vírusom „spolupracovať“ a nejakým spôsobom zapojiť aktuálne dianie okolo vírusu do svojej identity – do značky alebo do reklám. Predstavte si, že by tak urobili všetci… Nikde by ste sa nedočítali nič iné, iba to jedno slovo ktoré netreba menovať – Co-ro-na. Ono tieto výrazy sú 2 – ani typologické označenie vírusu Covidxx či slovenské synonymá netreba v reklamách spomínať. Cenzúra však spôsobuje výrazné problémy predajcom, ktorí majú produktové portfólio postavené práve na prípravkoch, ktoré zabezpečujú bezpečnosť.

Ako Google vykonáva cenzúru?

Každý PPC špecialista so základnými skúsenosťami vie, že Google pri schvaľovaní reklám kontroluje najmä:

A) Samotné reklamy

Vyhľadávacia sieť – pokiaľ máte v texte reklamy spomenuté slová Cor— alebo Covidxx, je vysoká pravdepodobnosť, že reklama neprejde schvaľovacím procesom.

Obsahová sieť – ak máte vo vizuále niečo, čo pripomína vírus, s reklamou veľmi nepochodíte. A už vôbec nie, ak v ňom máte text so spomínanými frázami. Rovnako nepochodíte ani s logom alebo s názvom firmy v tejto tématike.

Videoreklama – s videami tiež nepochodíte. Aj keď vám reklamu schvália, máme skúsenosť, že sa reklama po cca 48 hodinách zobrazovania jednoducho prestane zobrazovať. Či už zmeníte stratégiu, cenu, textácie, reklama bude pravdepodobne schválená, ale nebude sa zobrazovať.

B) Vstupné stránky

Špeciálna situácia nastáva vtedy, keď sú vaše reklamy v poriadku, nevykonávali ste na nich žiadne zmeny, ale Google vám ich aj tak zablokuje. Je totižto možné, že na vstupnej stránke máte oznam o obmedzení prevádzky z dôvodu vírusu a máte tam použité slová, ktoré netreba menovať. Najhoršie je, že sa s tým Google vôbec „nepára“. Stáva sa aj to, že Google nezablokuje iba reklamy, ale rovno pošle e-mail o zablokovaní reklamného účtu a dokonca aj o zablokovaní vytvárania reklamných účtov na konkrétny Gmail.

A čo na to podpora Google? Telefonická momentálne neexistuje a chat podpora je určená primárne pre správcovské účty alebo účty s vysokým mesačným míňaním. Pokiaľ vlastníte malý účet, získať odpoveď z podpory bude veľký úspech.

Tá, ktorú netreba menovať vo Facebook reklamách

V princípe je prístup úplne rovnaký ako v prípade Google, s tým rozdielom, že Facebook má stále funkčnú podporu a nekladie taký dôraz na vstupnú stránku. Pokiaľ chcete rýchle odpovede na akýkoľvek problém od podpory, najvhodnejší čas na kontaktovanie je v piatok večer. Vtedy z podpory odpisujú veľmi rýchlo.

Zároveň plne funkčná podpora prináša inzerentovi jeden benefit – možnosť argumentovať. A tu je zaujímavá jedna skúsenosť, pokiaľ ste legitímnym poskytovateľom zdravotníckych pomôcok.

TIP na Facebook podporu: Pokiaľ nebudú vaše reklamy schválené, argumentujte tým, že bez zdravotníckych pomôcok, ktoré predávate sa na Slovensku môže rozšíriť vírus ešte viac. Na druhý deň budú reklamy spustené. Takáto je reálna skúsenosť ;)