Počuli ste už o základných konvenciách pri webových stránkach? Jedná sa o súbor jednoduchých a základných pravidiel, ktoré sa uplatňujú na princípy správania návštevníkov stránok. Definujú, čo používatelia od stránky očakávajú, čo oceňujú a čo v nich naopak spôsobuje negatívny pocit zo stránky. V mnohých prípadoch sa jedná o zdanlivo menej relevantné drobnosti, vo finále však môžu spôsobiť veľký rozdiel. V tomto článku predstavujeme niekoľko základných webových konvencií, s ktorými sa stretávame nielen v rámci života našej marketingovej agentúry, ale máme ich aj podložené viacerými relevantnými prieskumami, vykonanými na používateľoch po celom svete.

Logo patrí do ľavého horného rohu

Existuje množstvo dohadov o tom, kde je najvhodnejšie umiestniť logo webovej stránky. Hneď na začiatok to skrátim. Patrí do ľavého horného rohu. Viacero štúdií ukazuje, že používatelia sú naučení na umiestnenie loga vľavo hore. Sú tiež zvyknutí na to, že logo obsahuje hypertextové prepojenie a smeruje na úvodnú stránku. Je možné experimentovať s rozložením, prepojením a podobne, prinesie vám to však výhodu? Väčšina konverzií v E-commerce je založená na kvalitnej používateľskej skúsenosti, tak prečo by ste mali zmiasť vášho potenciálneho zákazníka?

Áno, v menu je potrebné uviesť „Domov“

Logo môže byť prelinkované na úvodnú stránku, to však neznamená že sa zaobídete bez položky Domov v hlavnom menu. Zásada platí viac ako dvojnásobne v prípade, že logo nie je prelinkované na úvodnú stránku. Prečo to je dôležité? Návštevníci stránky chcú mať vo veciach poriadok. Musia sa vedieť vrátiť na úvodnú stránku bez zbytočných prekážok. Nie je nič horšie ako frustrovaný návštevník stránky, ktorý nenašiel na stránke to čo hľadal, a nevie sa jednoducho a rýchlo vrátiť späť na úvodnú stránku.

Dlhá stránka používateľa nezaujme

Máte veľa obsahu, ktorý chcete umiestniť na jednu stránku? Nerobte to. Hlavne ak sa jedná o vstupnú stránku, na ktorú sa používatelia dostanú. Držte sa pravidla KISS (Keep It Simple Stupid) a poskytnite používateľovi iba základný a relevantný obsah a zbytočne ho nezahlťte záplavou informácií. Podrobnosti predsa vždy môžete priložiť do tabov, accordionov a podobných sekcií, kde si ich používateľ nájde až keď bude chcieť.

Chýba Call to action?

Stránka, ktorej chýba call to action prvok, vám konverziu neprinesie. Call to action prvky majú za úlohu nasmerovať návštevníkov stránky na požadovanú akciu. Môže sa jednať o presmerovanie na inú stránku, kontaktný formulár, produkt, alebo napríklad aj priamo do aplikácie hovorov (pokiaľ je stránka prehliadaná na smartphone). Pokiaľ však vaša stránka nebude obsahovať žiadny takýto prvok, pre návštevníka bude slúžiť len ako informačná stránka. Pripravíte sa tak o jednoduchú a účinnú cestu, ako návštevníka stránky dostať tam, kam chcete.

Veľa fontov nezaujme ale odradí

Žijeme v dobe, keď musí byť design atraktívny na to, aby zaujal návštevníka a stal sa v jeho očiach ľahko zapamätateľný a identifikovateľný. Veľa stránok pre to obsahuje nadmerný počet fontov, čo má však v konečnom dôsledku opačný efekt. Nadmerné množstvo fontov používateľov vyrušuje a odtrhne ich od obsahu stránky. Existuje viacero online nástrojov, ktoré vám pomôžu s voľbou toho správneho fontu a s kombináciou s vhodným doplnkovým fontom. Neodporúčame používať však viac ako dva fonty, nech zbytočne nerušíte užívateľskú skúsenosť návštevníkov stránky.