Koniec roka 2019 znamenal pre marketérov koniec desaťročia a éry, kedy digitálny marketing zaznamenal veľký boom. S nádejou sme všetci očakávali, že rok 2020 bude začiatkom nového desaťročia, ktoré bude v znamení ekonomického a digitálneho progresu. Digitálny progres síce čiastočne nastal, nakoľko sme museli oprášiť notebooky a najmä odlepiť nálepky z predných webkamier… Tento fakt ovplyvnil marketing a najmä online marketing v korporáciách a v agentúrach – online marketingová komunikácia sa musela nie len distribuovať online, ale aj online vymýšľať. Nižšie uvádzam 3 reklamy roka 2020 z automobilového a IT prostredia, z ktorých si je možné prevziať užitočné posolstvo.

1. Reklama na Volkswagen Golf 8. generácie

Niekoľko rokov absolútne najpredávanejšie auto v Európe. Volkswagenu sa vysokú predajnosť modelu Golf a aj ostatných modelov darilo držať napriek emisnému škandálu a masívnym investíciam a s tým spojenými problémami do elektromobility. Ďalej korona, rýchlo meniaci sa automobilový priemysel (kvôli znižovaniu emisií) a etické ohlasy ľudí dostali kampaň na nový Golf do veľkých problémov. A v čom bol problém? Posúďte sami vo videu nižšie.

Táto reklama bola uverejnená na sociálnej sieti Instagram v rámci Instagram Stories. Po prvom pozretí som zostal zamyslený, akú informáciu alebo správu chcel vlastne Volkswagen touto reklamou komunikovať svojmu publiku – človek v reklame mal symbolizovať mrštnú golfovú loptičku, čo súvisí s názvom vozidla, alebo mi niečo uniklo? Tak či onak, vymyslieť reklamu na automobil je veľmi náročné, aj keď sa to nezdá. Vymyslieť niečo originálne pri stovkách modelov, ktoré sa pravidelne menia je náročné. Zároveň je vidieť, že reklama bola robená „na kolene“, najmä čo sa týka prevedenia – do reklamy pridali dodatočne ruku, čo si osobne myslím nebolo úmyslom, ale korona pravdepodobne zmenila scenár reklamy.

Okrem nejasného posolstva sa však začali objavovať rôzne špekulácie o rasizme v tejto reklame. Herec v reklame bol takej farby pleti, ruka ktorá sa s hercom „pohrávala“ bola takej farby pleti a pritom ho ešte odstrelila do vchodu s takým názvom… A tak sa z reklamy stal skôr predmet rasových debát, než marketingových. V každom prípade je téma rasy v západnej Európe oveľa citlivejšia, než napríklad v strednej Európe. Samozrejme záleží od kontextu. Preto si vždy dávajte pozor a veľmi kriticky premýšľajte, akú reklamu vytvoríte.

A aký je výsledok (nie len) reklamy?

Volkswagen Golf 8. generácie stratil pozíciu (august 2020) najpredávanejšieho auta v Európe za rok 2020, čo je veľká rana pre Volkswagen, či už po finančnej stránke alebo v otázke prestíže. Volkswagen na podnet spustil interné vyšetrovanie tejto reklamy. Podľa ich vyhlásenia za problémy môže agentúra, ktorá reklamu vytvorila. Z môjho pohľadu je však zaujímavé, ako prebieha vôbec uverejnenie príspevku/reklamy na Instagram takejto veľkej spoločnosti – každú reklamu dajú na kontrolu 200 nezávislým ľuďom, ktorí majú dať spätnú väzbu na reklamu. Ak je všetko v poriadku, následne sa spustí reklama na malom „ostrom“ publiku. Ak je všetko v poriadku, po pár dňoch sa zobrazuje všetkým používateľom. A tu je práve zaujímavé to, že cez obe kontroly prešla táto reklama úplne bez problémov.

2. Reklama na LG V60 ThinQ v Poľsku

Ak rozmýšľate, či LG ešte predáva smartfóny, tak áno. Vo svojom portfóliu okrem televízorov a bielej techniky má stále aj smartfóny. Vo svete smartfónov sa výrobcovia snažia vymyslieť niečo prelomové, čo by odlíšilo značku od konkurencie a najmä dravej konkurencie z Číny. Okrem toho, že sa najnovšie smartfóny dajú ohýbať bez poškodenia displeja alebo komponentov, LG zašlo ešte ďalej a vo svojej vlajkovej lodi ponúka 2 nezávislé displeje. No a tu sa lokálne marketingové oddelenie muselo poriadne zapotiť… A tak vznikol príspevok na sociálnej sieti TikTok.

Tak ako v prípade Volkswagenu aj tento príspevok ako forma marketingovej komunikácie zlyháva v 2 oblastiach – v obsahovej a aj v etickej. Kým obsahová je veľmi plytká a v podstate sa na funkciu 2 displejov ani poriadne nedostalo, resp. sa komunikovala možnosť fotiť naraz predným aj zadným displejom (užitočnosť tohto riešenia ostáva záhadou), téma rovnosti žien by opäť mohla rozvíriť „internety“. Nakoľko bol príspevok uverejnený v Poľsku, situácia nebola vyhrotená tak ako v prípade Volkswagenu. V každom prípade keď vytvoríte reklamy a nemáte hŕstku „kontrolórov“, opýtajte sa aspoň svojho nezainteresovaného kolegu/kolegyne, na názor :)

Aký je výsledok príspevku?

Príspevok bol zo sociálnej siete TikTok odstránený, táto reklama neprešla štandardným schvaľovacím procesom (pravdepodobne podobným ako vo Volkswagene) a finančné dôsledky priamo na reklamu alebo produkt nie sú známe. Z komentárov na YouTube však veľká miera Poliakov brala príspevok s rezervou, čomu nasvedčujú aj komentáre pod videom. Problém s príspevkom mali skôr médiá a publikum po zverejnení na Twitteri. Príspevok bol samozrejme stiahnutý a LG sa ospravedlnilo verejnosti.

3. Reklama na Mercedes-Benz GLA 2020

Reklama na novú generáciu SUV/crossoveru GLA ma „zaujala“ bez akéhokoľvek škandálu alebo ruchu. V podstate ide o video, ktoré bolo aplikované v online aj offline priestore a to v rôznych krajinách. Ja osobne som ho zachytil na českej televíznej stanici. Keďže som asi jeden z mála sledovateľov televízie, ktorý pozerá aj reklamy, nakoľko sú reklamy mojou prácou, táto ma skutočne zaujala. Na českej televízii bola spustená ako originál, záver bol myslím predabovaný do češtiny.

Teraz sa vás opýtam základné otázky, na ktoré by mal každý, kto uvidí reklamu, vedieť odpovedať:
1. Čo som sa dozvedel o novom aute?
2. Aké posolstvo mi chcela dať reklama?
3. Prečo by som si mal daný produkt kúpiť?

A tu sú moje odpovede:
1. Nič.
2. Absolútne netuším.
3. Pretože je leto?

Predpokladám, že neisté odpovede ste mali aj vy. A toto je presne dôvod, prečo ma reklama zaujala. Po jej pozretí som vôbec nevedel, čo som sa mal dozvedieť. Googlil som, prezeral som komentáre na sociálnych sieťach, ale nič som sa nedozvedel. Ani hlavnú myšlienku a „ťahák vozidla“. Preto ak sa snažíte či už ako majiteľ firmy alebo ako marketér niečo propagovať, musí to byť jednoduché a zaujímavé. Niekedy sa vyplatí byť skôr nudný ale s jasnou myšlienkou, než nasilu kreatívny :)

Záver

Nuž, koronakríza zamiešala karty. Nemožno však zovšeobecniť, či sa reklamy a marketingová komunikácia značiek celkovo zlepšila alebo zhoršila počas tohto obdobia. V každom prípade som počas a po koronakríze videl aj dobre zvládnuté reklamy a to nie len v zahraničí, ale aj na Slovensku. Osobne si však myslím, že vyťažili skôr spoločnosti, kde panuje poriadok v organizačnej štruktúre a majú jasne stanovené ciele, stratégiu, agilné riadenie a priority. Výhodu mali aj menšie tímy, kde bola komunikácia počas home office jednoduchšia.