Viete, že váš účet na sociálnych sieťach môže byť hacknutý bez toho, aby ste o tom vedeli? Používateľ, ktorého účet bol napadnutý totiž príspevky uverejnené hackerom na svojej nástenke neuvidí. Tie však uvidia vo feede všetci vaši priatelia. Nevýhodou je tiež to, že vaši priatelia vás nedokážu upozorniť prostredníctvom komentovania príspevku hackera – komentáre k nemu sú hackerom zablokované tak, aby ste na ne neboli upozornení.

Ako si skontrolovať, či je môj účet hacknutý

Najlepším spôsobom, ako si skontrolovať či bol váš účet hacknutý, je kontrola časti Záznam o činnosti. Uvidíte tu všetku vašu aktivitu, vrátane príspevkov, ktoré vo vašom mene zverejnil hacker. K záznamu o činnosti vášho profilu sa ľahko dostanete aj cez nasledujúci odkaz: https://www.facebook.com/me/allactivity?entry_point=settings_yfi&privacy_source=activity_log&log_filter=all&category_key=all

Odporúčame tiež skontrolovať časť Nastavenia / Zabezpečenie a prihlasovanie / Kde ste prihlásený. Pokiaľ tu nájdete zariadenie (prípadne krajinu), ktoré neviete rozpoznať, môžete ho buď označiť, alebo sa z neho odhlásiť. V prípade potreby sa môžete tiež odhlásiť zo všetkých zariadení.

Ako mohol byť môj účet hacknutý?

Najpravdepodobnejšie je, že ste svoje prihlasovacie údaje zadali na podvodnú stránku, ktorá kopírovala vzhľad originálnej stránky. Tento spôsob hackovania sa nazýva phishing. Rozhodne odporúčame zmeniť heslo a odhlásiť sa zo všetkých zariadení.