Často sa stretávam s otázkou, do akej miery je webová stránka postavená na CMS WordPress bezpečná a odolá útokom hackerov. Vždy na ňu odpovedám jednoducho – „WordPress je tak bezpečný, do akej miery si ho bezpečným urobíme.“

Čo to však znamená? Povedzme si otvorene, že na internete nie je zabezpečené na 100% nič. CMS WordPress však patrí k tým spoľahlivejším redakčným systémom a to nielen kvôli pravidelným aktualizáciám. Ako pri všetkom je však samozrejme na nás, aby sme sa postarali o minimalizáciu rizika bezpečnostných problémov. Ako však na to?

PRAVIDELNÉ AKTUALIZÁCIE

Zastarané šablóny a pluginy predstavujú jedno z najvyšších bezpečnostných rizík pre stránku vo WordPresse. Spolu predstavujú viac ako 60% prípadov hacknutia stránok v CMS WordPress. Pritom pravidelné aktualizácie pluginov a šablón administrátorovi nezaberú veľa času a výrazne znížia riziko hacknutia a iných ohrození stránky.

 

OFICIÁLNE ZDROJE PLUGINOV A ŠABLÓN

Prémiové pluginy a šablóny častokrát stoja niekoľko desiatok až stoviek eur. Rozhodne však neodporúčam siahnuť po ich pirátskych verziách. Tie často obsahujú škodlivý kód a ihneď po inštalácii spôsobia problémy na vašej stránke. Škody, ktoré vzniknú takýmto konaním, je samozrejme potrebné opraviť a to väčšinou stojí viac ako môžete ušetriť na prémiových pluginoch a šablónach.

 

 

BEZPEČNÉ A SILNÉ HESLÁ

Bezpečné heslo je téma, ktorá sa na internete spomína naozaj často. Napriek tomu však veľké množstvo používateľov nebezpečne zjednodušuje prístup k svojim účtom používaním ľahko prelomiteľného hesla. Heslá ako „123456“, „123456789“, „password“ a „qwerty“ patria k pravidelne a opakujúcim heslám v top 25 najpoužívanejších hesiel a inak tomu nie je ani v roku 2020.

Keď sme už pri tom, vedeli ste, že sa oplatí zamyslieť sa aj nad používateľským menom? Najčastejšie hackovaným používateľom je používateľ s menom „admin“. Preto ho odporúčame zmeniť.

 

BEZPEČNOSTNÝ PLUGIN

Pre zabezpečenie stránky v CMS WordPress však vieme urobiť ešte jednu podstatnú vec navyše – ochrániť stránku bezpečnostným pluginom. Existuje široká škála dostupných pluginov a každý z nich ponúka špecifické funkcie. Medzi najznámejšie patria Wordfence Security, Sucuri Security, WP fail2ban a Akismet.

Na základnú ochranu vašej stránky vám stačia aj voľne dostupné alternatívy, je však potrebné siahnuť po kvalitnom plugine.